Kiwi– najzdrowszy owoc świata, czyli 10 faktów, których nie wiecie o kiwi.
1.Wspomaga rekonwalescencję, zapobiega grypie i przeziębieniom.
Właściwości te kiwi zawdzięcza uderzeniowej dawce witaminy C (zawiera jej więcej niż pomarańcza). Już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Co ważne, nawet długie przechowywanie owocu (nawet do 9 miesięcy w temp. 0 stopni Celsjusza) nie prowadzi do większych strat tej witaminy.
2. Przeciwdziała miażdżycy i wspomaga układ krążenia
Witaminy C i E,którym kiwi jest wypełnione chronią przed miażdżycą Glikozydy nasercowe zawarte w kiwi zwiększają wydajność serca, usprawniają krążenie, likwidują zastój krwi. Potas, którego w kiwi jest tyle, co w bananach reguluje rytm serca i pomaga obniżyć ciśnienie.
3. Chroni przed nowotworami
Antynowotworowe właściwości kiwi wynikają z bogactwa witaminy E. Związek ten jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomaga regeneracje uszkodzonych komórek. Glutation obecny w kiwi zapobiega mutacjom genów, które mogą zapoczątkować rozwój choroby.
4. Pomaga w walce z cukrzycą
Błonnik zawarty w kiwi spowalnia tempo wydzielania insuliny i chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi.
5.Zapobiega osteoporozie
Wapń i witamina K obecne w kiwi pomagają zachować układ kostny w dobrej kondycji.
6. Obniża poziom cholesterolu
Jeden owoc kiwi zawiera ok. 2,1 g błonnika.
Badania, dowiodły, że spożycie 10 do 25 g błonnika dziennie obniża poziom cholesterolu o ok. 18 proc.
7. Wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienia
Jest niskokaloryczny — zawiera niewiele ponad 50 kcal. Ponadto błonnik, w tym zawarta w pestkach kiwi pektyna, korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, leczy biegunki i zaparcia.
8. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)
Zawarte w kiwi karotenoidy (m.in. beta karoten i luteina) a także antyoksydanty i witaminy E i C chronią przed zwyrodnieniem centralnej części siatkówki oka (odpowiedzialnej za ostre widzenie i odróżnianie kolorów).
9. Ma wpływ na depresję
Inozytol, alkohol cukrowy obecny w kiwi może pomóc w leczeniu depresji. W owocach znajdują się również serotoniny, tzw. hormony szczęścia, które maja właściwości antydepresyjne.
10. Wspomaga system nerwowy i pracę mózgu
Dzięki obecności kwasu foliowego kiwi przynoszą ulgę w wyczerpaniu umysłowym. Potas, którego w kiwi również nie brakuje zapobiega uczuciu zmęczenia, osłabieniu, apatii i nadmiernej senności.