Znany pod inną nazwą –Amarantus– to podobno jedna z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Nie zawiera glutenu i dlatego doskonale się sprawdza w diecie osób z celiakią lub chorobą Hashimoto. Zawarty w nim magnez działa uspokajająco, skwalen ujędrnia skórę, a łatwo przyswajalny błonnik ułatwia trawienie.
Amarantus dla zdrowia:
Roślina ta będąca źródłem łatwo przyswajalnego białka ma w jednym ziarnie trzykrotnie więcej błonnika niż kasza jaglana. Nie ma natomiast ani grama glutenu stąd może być stosowana przez różne grupy osób będących na diecie bezglutenowej. Ziarna amarantusa są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm, dlatego świetnie się sprawdzają w dietach odchudzających. Szarłat jest bogaty w jedno– i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. W jego ziarnach znajdują się też witaminy z grupy A, B, C i E.
Zawiera także dużą ilość lizyny, aminokwasów siarkowych, tryptofanu oraz całą gamę pierwiastków cennych dla zdrowia człowieka – magnez, żelazo czy wapń.
W świetle badań naukowych:
Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ze względu na właściwości zdrowotne sklasyfikowali amarantus jako roślinę XXI wieku. Wykorzystuje się go, bowiem w profilaktyce leczenia chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy.
Jednym z najważniejszych składników uzyskiwanych z oleju szarłatu jest skwalen, który powstrzymuje procesy starzenia się skóry (w amarantusie jest go dziesięciokrotnie więcej niż w oliwie z oliwek). Wykazuje on właściwości antyoksydacyjne, zwiększa odporność organizmu oraz dobrze wpływa na szpik kostny, nadnercza i węzły chłonne. Olej z szarłatu jest źródłem fitosteroli, które wspomagają wydalenie „złego” cholesterolu LDL z organizmu. Jak potwierdzają badania, białko zawarte w amarantusie hamuje ogniska nowotworowe.
Oprócz zastosowań kulinarnych roślina ta ma szerokie zastosowanie również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym – jako dodatek do szamponów, odżywek, kremów i balsamów do ciała.
E.K.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl