Chia, czyli szałwia hiszpańska, coraz częściej stosowana w Europie, bedąca obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.
Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji,przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Zalecana dawka dzienna to 15 g nasion. Tak niewiele, a tak wiele, ponieważ w 15 g nasion chia mieści się aż:
- 107 mg wapnia
- 160 mg fosforu
- 2,4 mg żelaza
- 105 mg potasu
- 59 mg magnezu
- 0,5 mg cynku
Są polecane dla diabetyków, gdyż znacznie spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Ze względu na to, iż mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi bardzo wspomagają nawilżanie organizmu. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców.
E.K.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl