Papaja, czyli Melonowiec właściwy (Carica papaya L.), pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Zwana jest także anielskim owocem, ze względu na swoje wręcz ‘’anielskie’’ właściwości. Zawiera bowiem niewiele kalorii (38 na 100 g owocu), dużo karotenów, wit C, A i B, oraz mnóstwo enzymów zbliżonych w działaniu do tych produkowanych przez ludzki organizm, min. papainę i bromelainę, zaś izozyna wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze oraz reguluje procesy metaboliczne. Naturalne utleniacze zawarte w miąższu i skórce przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Dlatego ludność Ameryki, gdzie papaja rośnie w naturalnych warunkach, zwie jej drzewo ‘’drzewem zdrowia’’, a owoc stosuje w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka, jelito drażliwe, zaparcia, biegunki, zgaga itp. Uważa się, że papaja łagodzi stany zapalne w organizmie i infekcje. Papaja jest owocem dobrze wpływającym na męską płodność (ze względu na zawartość argininy), pomaga również szybciej odbudować prawidłową florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej. Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny, a fibryny usprawniają proces krzepnięcia krwi. Papaja może być bardzo efektywna w zwalczaniu ciężkich chorób takich jak cukrzyca, a jedzenie papai każdego dnia może pomóc redukować wagę. Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i wsp. wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, co hamuje wzrost guzów nowotworowych. Ponadto wyższość papai nad innymi owocami w kwestii ochrony przed nowotworami dostrzeżemy w badaniach przedstawionych w International Journal of Food Science and Nutrition. Nasiona papai nie tylko mogą chronić przed infekcjami, a nawet mogą pomóc w pozbyciu się pasożytów jelitowych. Wg Naseem, około 76,7% dzieci w Nigerii pozbyło się pasożytów jelitowych pijąc po prostu sok z nasion papai przez 7 dni. Ziarna papai mają ostry, wyrazisty smak, dlatego mieli się je i często wykorzystuje jako zamiennik czarnego pieprzu, ale nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ mogą one wywołać uszkodzenia płodu. Badania na zwierzętach potwierdziły to działanie. Wpływu takiego nie ma dojrzały owoc. Papaja, podobnie jak banany i awokado, zawierają w swoim składzie związki, które wywołują alergie krzyżową z lateksem. Czyli, jeżeli ktoś ma alergię na lateks, najprawdopodobniej ma i na papaję.
A.W.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl