Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku.
- Zlecane są w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem.
- Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność.
- Są niskokaloryczne.
- Badania wykazały, że zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zatem ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Odkryto, że zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
- 6 podstawowych witamin
- 11 podstawowych mikroelementów
- 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
- 18 aminokwasów
- 8 polisacharydów
- 6 monosacharydów
- 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
- 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
- wiele pigmentów fenolowych
- wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żelazo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), ryboflawinę (1.3mg/100g), witaminę C (148mg/100g)
E.K.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl