Zwany także kapustą szparagową czy zielonym kalafiorem znany jest już od ponad 2000 lat. Brokuł czyli źródło zdrowia i witamin. Zalecany każdemu ponieważ
1. ZWALCZA RAKA-, bo zawiera silne antyoksydanty-aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Pozwalają one ustrzec się raka prostaty, szyjki macicy czy piersi. Sulforafan zaś walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.
2.Jest cennym źródłem witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę.
3.Zawiera sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Jest bogata w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.
4.Szklanka tego warzywa zawiera tyle białka, co szklanka kukurydzy lub ryżu, ale UWAGA– ma o połowę mniej kalorii
5.Warzywo to ma również właściwości terapeutyczne w przypadku anemii (dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet). Szklanka pełna brokuła zawiera 95 mcg kwasu foliowego, który jest niezbędny dla rozwoju płodu.
6.Dba o nasze kości – brokuły zawierają więcej wapnia niż większość nabiału. Mają także witaminę K chroniącą przed osteoporozą
7.Wzmacnia męskość panów, ponieważ redukuje u nich poziom żeńskiego hormonu– estrogenu, powodując jednoczesny wzrost testosteronu
8.Brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu)
9.Regulują ciśnienie krwi ( potas, magnez)
10.Zapobiegają przeziębieniom, ponieważ witamina C w nich zawarta ma właściwości antyoksydacyjne i antyzapalne, co pomaga zwalczać syndromy choroby.
SMACZNEGO!!!
E.K.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl